V éře digitalizace je pro poskytovatele lékařské péče nezbytné zajistit nejen vynikající úroveň služeb, ale také bezpečnost a efektivitu IT infrastruktury. Naše společnost měla tu příležitost spolupracovat s významným poskytovatelem zdravotnických služeb na projektu, který si klade za cíl tyto aspekty posílit. Díky implementaci terminálové farmy s 25 redundantními virtuálními servery jsme dosáhli významného zlepšení v oblasti zabezpečení, správy a výkonu aplikací. Tento článek se bude věnovat detailům tohoto projektu, jeho implementaci a specifickým přínosům, které přinesl zákazníkovi.

Terminálová farma, která byla u našeho zákazníka implementována, představuje moderní řešení pro centralizovanou správu a zabezpečení IT prostředí. Využití Microsoft technologií umožnilo dosáhnout vysoké úrovně integrace a automatizace. Všechny aplikace, včetně specializovaných lékařských systémů, byly úspěšně přesunuty do nového prostředí v datacentru operátora, což umožnilo jejich bezproblémový chod a snadnou dostupnost z různých lokalit.

            Projekt zahrnoval instalaci a konfiguraci 25 redundantních virtuálních serverů, které byly rozděleny do čtyř skupin podle typu uživatelů. Tento přístup zaručil vysokou dostupnost a odolnost proti výpadkům. Centralizace dat uživatelů od jejich pracovní plochy až po aplikační nastavení přinesla lepší kontrolu nad informacemi a zjednodušila správu. Centrálním prvkem se stal redundantní broker. Tento broker je zodpovědný za distribuci zátěže mezi servery a za správu uživatelských sezení. Redundantní brokery zajišťují vysokou dostupnost a odolnost proti selhání. Na konci jsou čtyři skupiny backend serverů, které slouží jako hostitelé session Remote Desktop Session Host (RDSH). Tyto servery nesou uživatelské aplikace a poskytují výpočetní zdroje pro uživatele vzdálené plochy. Každá skupina backend serverů byla navržena pro různé typy úloh nebo oddělení v organizaci, což umožňuje optimalizovat zdroje a zabezpečení podle specifických potřeb. Celkově poskytuje tato architektura robustní a škálovatelné řešení pro vzdálený přístup k aplikacím a desktopům, s vysokou dostupností a efektivním rozložením zátěže.

            Zavedení terminálové farmy vedlo ke zvýšení bezpečnosti, jelikož klientská zařízení nyní obsahují minimum lokálních dat a aplikací, což snižuje riziko úniku informací. Zvýšil se také výkon aplikací, které jsou nyní provozovány na výkonných serverech. Centralizovaný tisk přes printserver a možnost jeho správy zaměstnancem L1 supportu zjednodušila procesy a zlepšila efektivitu práce. Integrace VPN a SD-WAN konektivit umožnila spolehlivé a bezpečné propojení různých lokalit zákazníka. Díky řízení prioritizace provozu, centrální správě a plné redundanci bylo dosaženo vysoké úrovně dostupnosti služeb farmy.

           Implementace terminálové farmy u našeho zákazníka  přinesla řadu výhod, které výrazně zlepšily správu IT prostředí a zabezpečení  dat. Projekt ukázal, že i ve zdravotnictví je možné využívat technologie pro zvýšení kvality a bezpečnosti poskytovaných služeb.